Våren hälsades vid Jättafjät

Som vanligt hälsades våren med valborgsmässofirande vid Jättafjät.
Mycket folk hade kommit för att lyssna till Jättafjätskören som sjöng de kända vårsångerna och till dagens vårtalare Maria Henriksson.
Efteråt inbjöds till samkväm i bygdegården där det bjöds mera sång, allsång och det serverades kaffe och smörgås.

Klicka här och se ett kort sammandrag på film

Marias vårtal finns att läsa längre ner på sidan

Valborgstal

Av Maria Henriksson

Visst är våren underbar! Vi har lämnat vinterns snökaos bakom oss och den här vintern har varit lång. Den första snön kom i oktober. Vi tog kort för höstlöven hängde fortfarande kvar på träden. Det såg märkligt ut.
Men nu är våren här. Enligt SMHI:s definition av våren kan den endast inträffa efter den 15 februari. Förutom detta krävs det också sju nätter över noll grader. Det är vi uppe i vid det här laget. Tänk bara på den underbara påsk vi hade. Och nu kommer Valborg och befäster detta
Valborg har för oss nordbor stor symbolisk betydelse då vi tar adjö av vintern och förbehållslöst får hylla våren. Vi har ett outsinligt behov av detta och vi firar även om det kan se ut på väldigt många olika sätt.
Jag som tex kommer från Göteborg, för mig är Valborg tätt förknippat med Chalmerskortegen. Jag vet inte hur många år man stått och huttrat i timmar för att sedan se kortegevagnarna snabbt passera förbi. När jag sedan kom som student till Lund var det studentlekar och baler. Ett säkert valborgstecken var också Magnolian som blommade i Lundagård.
Men oavsett hur man firar Valborg är det en tradition som handlar om hur vi går från det mörka till det ljusa, och sångerna som man traditionsenligt sjunger är väldigt djupt rotade i våra hjärtan kanske i många fall mer än vad vi tror.
Min styvbror berättade om en upplevelse för et antal år sedan då han under ett år arbetade nere i Zanzibar. Monsunen hade kommit, han både var ensam och kände sig ensam och det råkade vara valborgsmässoafton. Han lyckades av någon anledning via radion få in P1 och där hörde han Uppsalas studentsångare sjunga ”En vänlig grönskas rika dräkt”, han började gråta och var förbluffad över sig själv. Han hade inte trott att denna psalm skulle ha en så djup betydelse för honom
Var kommer traditionen ifrån?
Traditionen grundar sig från början kring en hednisk högtid. Innan kristendomens intåg firade man i Norden en högtid som var kopplad till de döda. Man trodde att gränsen mellan de levande och döda var som svagast under valborgsnatten. Eldar tändes för att bränna det gamla och ge plats för det nya.
Denna högtid kom senare att sammankopplas med kulten om den heliga Valborg som enligt sägnen var en engelsk prinsessa som under medeltiden skickades till Tyskland för att hjälpa kristna tyskarna, hon blev sedermera abbedissa. Nittio år efter sin bortgång 870 e Kr kanoniserades hon, dvs förklarades till helgon av påven. Till hennes minne utvecklades under medeltiden en särskild kult där man för att skydda sig mot häxor och onda krafter började tända bål.
För mig är Valborg rätt och slätt en hyllning till våren, visst ligger det någonting i den gamla kulten att man bränner det gamla för att ge plats för det nya. Det är påtagligt då man ser hur naturen direkt efter att snön försvunnit går från en grå nyans till att bli prunkande grön på bara några veckor.
Min familj och jag kom hit till Österäng för ett och ett halvt år sedan. Det är nu den andra våren som vi får uppleva i denna fantastiska trakt. Vi ser det som en underbar förmån att få bo nära naturen och på nära håll följa dess växlingar.
Våren är fantastisk, det som är negativt är att det också råkar sammanfalla med den tid på året då vi har som mest att göra på våra arbeten, trots detta har den en fantastisk förmåga att samexistera med vår vardag. För visst drabbas man lätt under våren av ett rus av omåttlig lycka. Fågelkvitter, tussilago, vitsippor, grönska, värme och sol. Alla dessa företeelser fungerar som en riktig injektionsspruta i våra trötta själar.