Verksamhetsberättelse för Österängs bygdegårdsförening 2017


Styrelsen för Österängs Bygdegårdsförening avger följande årsberättelse för året 2017.
Förutom årsmötet har styrelsen haft möten första torsdagen varje månad.
Styrelsen består av ordförande Maria Borg, kassör Ann-Charlotte Lundkvist, vice ordförande Annelie Johansson, sekreterare Jan Carlsson samt övriga ledamöter Göran Gustafsson, Mikael Skoog, Arne Johansson, Lars Johansson, Inger Johansson, Daniel Ågren, och Majken Andersson.
Suppleanter är Per Mattson, Daniel Ågren och Ingemar Andersson. Valberedningen består av Niklas Johansson och Malin Carlsson. Föreningens revisorer är Kristina Williamsson och Kjell Eriksson. Revisorssuppleanter är Lars Henriksson och Lennart Schill. Inger Johansson är uthyrare.
Januari förgylldes av en välbesökt grötfest. ”Loophole string boys” visade i sitt debutframträdande sin musikaliska förmåga på gitarr till besökarnas förtjusning. Hembakat bröd och god gröt serverades. Till efterrätt bjöds det på många olika tårtor.
I mars fylldes bygdegården av tjejer för temat ” hatt och handväska”. Med den ena hatten tjusigare än den andra var trivseln på topp.
I mars var det världspremiär i bygdegården för E-sport. I och med bredbandets intåg i byn fanns nu möjlighet att spela dator online via bygdegårdens nätverk. Det kom ett tiotal ungdomar med diverse gamingutrustning. Det spelades från tidig kväll till lunchtid dagen efter. Bygdegårdsföreningen stod som arrangörer och skötte försäljningen av snacks och dricka.
Blueskvällen i mars med gruppen ”Men of Blues” gladde många entusiaster. Det serverades dessutom korv med bröd.
Panikteatern med sin föreställning ”Två systrar och en begravning” fyllde bygdegården i april.
Valborg firades vid Jättafjät. Våren sjöngs in med Jättafjätskören. Vårtalet hölls av Lars Henriksson. Extra goda smörgåsar med köttbullar serverades i bygdegården, medan underhållningen sköttes av far och dotter Ekblad, som kallar sig ”Still no talent- Lätt metal band” Lotterier såldes som vanligt.

I juni öppnade äntligen Österängsboa. Tack vare ideellt arbete kunde byn med omnejd njuta av hembakat fikabröd och en trevlig pratstund. Glassförsäljning, fika och hantverk hör sommaren till och Boa blir en viktig samlingspunkt.
Midsommar firades traditionsenligt vid bygdegården med dans kring midsommarstången. Maggie Andersson styrde upp dansen under den soliga midsommaraftonen. Nisse Thunborg spelade dragspel och Per Appelkvist och Evert Svenssons sjöng. En mångfald av tårtor avslutade firandet.
En varm dag i juli fylldes hela gården och gräsmattan av loppisbord och glada försäljare. Den årliga sommarloppisen gick av stapeln. Bygdegården hade egna loppisbord med skänkta prylar. Österängsboa var öppet och det såldes fika, korv och kaffe. Denna dag är en viktig inkomstkälla för bygdegården och ett mycket populärt arrangemang.
I september firade vi ett viktigt jubileum. Österängs bygdegård firade 50 år! Under dagen ordnades aktiviteter som tipspromenad, femkamp, ponnyridning, beachvolley och boule-turnering. Även ett knattelopp med medaljer till alla deltagare anordnades. På kvällen serverades god mat och jubileumstårta. Kalle & Stefan stod för underhållningen. Karin Jonsson berättade lite minnen om personer som bott i Österäng med omnejd.
Tut och tjut ljöd i bygdegården i oktober och november då tutbingo anordnandes.
Under julmarknaden i december fylldes bygdegården av julstämning trots att det inte fanns en enda snöflinga utomhus. Allt kaffebröd, som såldes, hade skänkts till bygdegården. All behållning av fikaförsäljningen skänktes traditionsenligt till barncancerfonden.
I decembermörkret kom Götenes lucia och tärnor till oss för ett bejublat luciatåg. Fika med lussekatter och pepparkakor såldes. Självklart hade vi ett lotteri med fina priser vi fått av julmarknadens försäljare.
Utöver detta har bygdegården på måndagar fyllts av daglediga. Kaffeservering, lotterier och olika slags underhållning har lockat hit många glada pensionärer.
Tappra bastubadare har träffats varje fredag under våren och höst och vinter.
På måndag kvällar har stora salen fyllts av gymnastikentusiaster. Bordtennisspelande seniorer har spelat på torsdagar.
Under året har föreningen sökt flera bidrag till modernisering och utveckling av bygdegården. Bygdegårdsföreningen har dessutom ombildats till en medlemsförening. När året närmade sig sitt slut kunde vi glatt hälsa 126 medlemmar välkomna till Österängs bygdegårdsförening.
Under vår och höst har vi dessutom haft arbetskvällar med både reparationer och inom-utomhusstädning.
Bygdegården har sammanfattningsvis fortsatt att vara en samlingspunkt. Österängs bygdegård har varit använd under året av olika uthyrare. Bygdegården har hyrts ut till såväl enskilda som organisationer, exempelvis båtklubben, bastubad, Österängsboa och studenter från Uppsala universitet.

Slutligen vill vi i styrelsen framföra Ett stort tack till alla som under året ställt upp för bygdegården, ingen nämnd och ingen glömd.
Vi hoppas att år 2018 skall bli ett lika bra år som 2017 med samma anda som förut.
Styrelsen

 

Protokoll från årsmötet den 22 febr 2018

(Finns att läsa här inom kort)