Två systrar och en begravning med Panikteatern
Recension för NLT av Bo Borg

Det var en riktig myskväll i Österängs Bygdegård i fredags. Panikteatern från Uppsala gjorde ett av sina återkommande och uppskattade gästspel. Deras måbrateater har gett dem en trogen publik som väntar sig att bli väl underhållen. Och Panikteatern kan man lita på. De är rutinerade proffs som vet hur man fångar publiken och får den på riktigt gott humör när det är skrattkomedi. Gemytet i lokalen var heller inte att ta miste på den här kvällen.
Pjäsen heter Två systrar och en begravning. Den handlar om systrar som vill oförenliga saker med sitt gemensamma arv. Den enas väl kan bli den andras ve, den enas egenkärlek drabbar den andre. Men de har förstås hjärtan av guld. Det har också de två töntiga gubbarna de har i sina liv. Pjäsen är lika djup och spännande som en tunnpannkaka, men när den nu är gjord med de rätta ingredienserna och mycket kärlek så blir fest.
De fyra skådespelarna gör imponerande insatser. Här handlar det inte om psykologiska porträtt eller diskbänksrealism, utan om skruvade typer i dråpliga situationer. Alla knep är tillåtna för att få oss att skratta. Och det gör vi. För det är ju så smågalet, trevligt och oförargligt.
Det är drivna skådespelare som ser till att det inte blir en endaste longör på de två timmar pjäsen studsar fram. De sjunger (i flera fall hellre än bra) och dansar så det står härliga till. De till och med rappar emellanåt. Crazy är bara förnamnet.
I en liten lokal som Österängs Bygdegård kommer man spelet och spelarna nära. Det gör att man kan följa deras grovhuggna mimikfinlir på nära håll. Och det ger mervärden.
Alla skämt är vältajmade och föreställningen går som tågen gick. Undra på det. Panikteatern har ett oerhört intensivt turnéprogram. Rutin och spelglädje är en oslagbar kombination.
Österängs Bygdegård är verkligen ett välfungerande kulturcentrum. Här finns friskvårdsaktiviteter för både kropp och själ. Musikunderhållning och annat trevligt på måndagar, bastu, och en teaterföreställning emellanåt. Alltid välordnade arrangemang och nästan alltid med fika.
Tänk er att till föreställningen Tre bröllop och en begravning i fredags kom drygt 70 personer i en bygdegård i Österäng med sina 85 invånare. Det är både glädjande och respektingivande!
BO BORG

Österängs Bygdegård, fredag kväll
Panikteatern
Två systrar och en begravning
Manus: Maud Nyberg
Regi: Alexander Nordström
På scen: Margareta Björkman, Maud Nyberg, P-A Strand, Erik Lindholm
Publik: Ett drygt sjuttiotal


Foto: Maria Borg